Eigenwoningforfait – Wat houdt het in?

Eigenwoningforfait – Wat houdt het in?

Geplaatst op 22 juli 2018
leestijd 2 minuten 

Eigenwoningforfait >> excusez moi? Dat klinkt wel heel Frans. Helaas, onze Hollandse huizen hebben er net zo goed mee van doen. Hoe? Ontdek het hier!

Als kersverse huizenkoper komen er verschillende lastige begrippen op je af die je misschien nog wel nooit hebt gehoord. Maar niet getreurd. Reporter Juul Dijkhuis biedt hulp, hypotheken hulp wel te verstaan. In de rubriek ‘Hypotheken Hulp’ legt hij haarfijn uit hoe het zit. We trappen af met eigenwoningforfait of woningforfait. Let’s go!

Eigenwoningforfait | Wat is het?

Het eigenwoningforfait of woningforfait is een belasting die je betaalt voor zeg maar het woongenot. Huh, als ik een huis koop dan mag ik toch juist van alles van de belasting aftrekken? Ja, dat klopt. Maar dat is niet het geval bij het eigenwoningforfait. De betaalde hypotheekrente is een voorbeeld van een aftrekpost, terwijl het eigenwoningforfait juist een bijtelling geeft. In je belastingaangifte bij de Belastingdienst tel je dit bedrag dus op bij je inkomen. Maar hoe hoog is dat bedrag dan?

Hoe hoog is het woningforfait?

Het woningforfait is een percentage van de WOZ-waarde van je huis. Hoe hoger de waarde, hoe groter het percentage van het woningforfait. Op de site van de Belastingdienst zie je welk percentage aan welke waarde gekoppeld zit.

Hoe werken de aftrekpost en de bijtelling in verband met het woningforfait?

Om deze aftrek te bepalen kijkt de Belastingdienst naar het verschil tussen je eigenwoningforfait en je aftrekbare kosten zoals betaalde hypotheekrente. Een voorbeeld voor de aangifte van 2017:

  • Je inkomen is €40.000
  • Je hebt de AOW leeftijd nog niet bereikt
  • Je betaalde €6.000 aan hypotheekrente
  • De WOZ-waarde van je huis is € 250.000

En, rekenen maar:

Eerst de bijtelling van het woningforfait. Die komt neer op 0,75% van 250.000= € 1875. Dit bedrag tel je op bij je inkomen: €40.000 + 1875= €41.875. De betaalde hypotheekrente haal je er vervolgens af. In dit geval: €41.875 – €6.000= € 35.875. Et voilà; dit is je belastbare inkomen. Je betaalt hierover 40,8%=  €14.637 aan inkomstenbelasting.

Hoog, hoger, hoog?!

Als afsluiter kijkt Juul nog even naar de toekomst. “Als ik een voorspelling mag doen, dan verwacht ik dat het belastingvoordeel per saldo wel eens zou kunnen afnemen. Hoezo? Nou, de huizenprijzen zijn al jaren aan het stijgen en dit gaat naar verwachting nog wel even door. Je kunt er dus vanuit gaan dat de WOZ-waarde van jouw huis hierdoor ook stijgt en daarmee ook het percentage aan eigenwoningforfait. Op de moderne hypotheken los je af, dus zakt de hypotheekrenteaftrek. Het gevolg: minder fiscaal voordeel per saldo.” De tijd zal uitwijzen of de glazen bol van Juul daadwerkelijk klopt. Wat denk jij? Laat het ons weten!

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis

Freelancer Juul schrijft over het maken van financiële keuzes en zoomt in op de plussen en minnen van diverse geldzaken.