Hypotheekrente vergelijken | waar let je op?

Hypotheekrente vergelijken | waar let je op?

Geplaatst op 23 februari 2018
leestijd 3 minuten 
Let op! Geld lenen kost geld

Hypotheekrente vergelijken, waar moet je eigenlijk op letten bij je keuze voor een hypotheek? Spoiler alert: het draait niet alleen om de cijfers. Check onze tips!

Hypotheekrente vergelijken lijkt simpel, toch? Iedereen ziet toch zo wat het laagste tarief is. Maar het kiezen van een hypotheek lijkt een beetje op het kiezen van een huis. Je gaat niet perse voor het goedkoopste huis, maar voor het huis dat het beste bij jou én je budget past. Maar wacht, zeggen we nu dat de hypotheekrente niet belangrijk is? Nee hoor! Maar het is wél slim om iets verder te kijken dan je neus lang is. Staar je daarom niet blind op de laagste prijs, maar kijk ook goed naar de voorwaarden die bij je hypotheek horen. Want ook dát kan schelen in je portemonnee.

Hypotheekrente vergelijken | lees ook de kleine lettertjes

Als je nu een nieuwe hypotheek afsluit moet je deze aan het einde van de looptijd helemaal terug betaald hebben. Dat lijkt heel overzichtelijk, maar er zijn toch dingen waar je rekening mee moet houden. Er zijn voorwaarden waarbij het wel erg zuur zou zijn als je er pas na het afsluiten van de hypotheek achter komt. In dit geval wil je die kleine lettertjes dus wél echt lezen. Daalt de hypotheekrente bijvoorbeeld als je hypotheekschuld daalt? En kun je de hypotheek meenemen naar je volgende huis? En hoe zit het met extra aflossen?  Komen daar extra kosten bij kijken? Misschien niet altijd even spannend om je in te verdiepen, maar het kan je wel een hoop geld schelen. Dus, zet je leesbril maar op!

Hoe goedkoop is de hypotheekrente echt?

Als je de hypotheekrente gaat vergelijken vliegen de lage rentetarieven je om de oren. Dat is natuurlijk heel verleidelijk, maar als je beter kijkt is het misschien toch niet zó fantastisch als je dacht. De lagere rentetarieven hebben vaak ook een kortere looptijd. Als de hypotheekrente in de tussentijd gestegen is kun je aan het einde van je rentevaste periode in één keer een stuk hogere maandlasten voor je kiezen krijgen. Bedenk daarom goed of je die gok wilt nemen en of je genoeg financiële ruimte hebt om in de toekomst een hoger rentepercentage op te vangen.

Lagere hypotheekrente door af te lossen?

Wist je dat bij sommige geldverstrekkers rente automatisch mee daalt naarmate je meer aflost? In veel gevallen betaal je een risico-opslag  voor het risico dat de geldverstrekker loopt door jou geld te lenen. Doordat je je hypotheek in de loop der jaren terugbetaalt wordt dat risico steeds kleiner en kun je in een lagere tariefgroep terecht komen. Dat betekent eigenlijk gewoon dat je na een tijdje een lager rentetarief gaat betalen.  Hierdoor is je gemiddelde rente tijdens de hele looptijd van je hypotheek (looptijdrente) lager dan de rente waarmee je begint. Maar, lang niet alle geldverstrekkers verlagen je rente automatisch. Houd daarom ook de looptijdrente in gedachten als je de hypotheekrente gaat vergelijken.

LEES MEER OVER LOOPTIJDRENTE

Tip: Heb je genoeg financiële ruimte? Dan kun je ook extra aflossen naast het bedrag dat je elke maand betaalt. Op die manier kun je vaak sneller in een lagere tariefgroep terecht komen.

Ga je hypotheekrente vergelijken, maar kijk ook vooruit

Hypotheekrente vergelijken is geen hogere wiskunde, maar een hypotheek kiezen die bij jou past blijft maatwerk. Wat voor jou de beste hypotheek is, hangt ook af van je toekomstplannen. Denk je over een paar jaar weer te willen verhuizen? Kijk dan eens naar een hypotheek met een meeneemregeling. Of wil je over een tijdje gaan verbouwen? Kijk dan alvast wat in dat opzicht de mogelijkheden zijn per geldverstrekker. Zie je het niet zitten om het allemaal zelf uit te pluizen? Dan kan een onafhankelijk financieel adviseur voor jou kijken welke hypotheek het beste bij jouw situatie past. Kom maar op met dat droomhuis!

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis

Freelancer Juul schrijft over het maken van financiële keuzes en zoomt in op de plussen en minnen van diverse geldzaken.