Met studieschuld een hypotheek afsluiten? Check je mogelijkheden!

Met studieschuld een hypotheek afsluiten? Check je mogelijkheden!

Geplaatst op 15 juni 2016
leestijd 2 minuten 

Je hebt je droomhuis gevonden, maar zit nog met een dikke studieschuld. Is die droom dan nog haalbaar of moet je hem laten varen? Check it out!

Daar staat ie dan: jouw droomstekkie! Het liefst koop je het huis vandaag en trek je er morgen in. Maar je hebt nog een dikke studieschuld op je bordje liggen. Wat nu? Bij het aanvragen van een hypotheek wordt hier rekening mee gehouden. Dit kan gevolgen hebben voor je maximale hypotheek, maar dat hoeft geen reden zijn om je droomhuis te laten schieten. Gastredacteur Juul Dijkhuis zoekt het voor ons uit.

Tijdens je opleiding geen schuld opbouwen is helaas eerder uitzondering dan regel. Maar gelukkig is er geen reden tot paniek. Je hebt best wat jaren de tijd om de lening terug te betalen. Sinds vorig jaar mag je hier maximaal 35 jaar over doen. Dus wat dat betreft zit je goed. Maar de hoogte van je studieschuld is wel van invloed op je maximale hypotheek. Hoe het precies zit, verschilt sterk per geval. Een voorbeeldje:

Met een studieschuld van €15.000 kun je ongeveer €21.000 minder hypotheek krijgen.

Studieschuld eerst afbetalen?

Is het dan slim om je studieschuld eerst helemaal af te betalen?  Voor het jaar 2016 is de rente over de schuld tijdens studie gesteld op 0,01%. Over een schuld van €15.000 betaal je dus maar €1,50 aan rente per jaar. De schuld versneld afbetalen is hierdoor niet verstandig. Als je het mij vraagt kun je beter een bedrag sparen om een deel van de koopsom van je droomhuis uit eigen zak te betalen. Overigens heeft het geen zin om een deel van de studieschuld terug te betalen. Banken gaan namelijk uit van de oorspronkelijke schuld. Na het afbetalen van €5.000 op de studieschuld van €15.000 uit het eerdere voorbeeld, blijft de bank uit gaan van de oorspronkelijke schuld van €15.000.

Verzwijgen is niet de oplossing

Ongeveer 39% van de huizenkopers met een studieschuld geeft deze schuld niet op bij het aanvragen van een hypotheek. Je kunt op deze manier weliswaar meer lenen, maar doe het toch maar niet. De toetsing van de haalbaarheid van de hypotheek is namelijk ook in jouw belang. De hypotheek moet namelijk wel op te brengen zijn in combinatie met de studieschuld. De keuze voor een hypotheek is dan belangrijk.  Bij een lineaire hypotheek begin je bijvoorbeeld met hoge lasten, maar nemen de lasten steeds verder af. Op deze manier creëer je financiële ruimte om de terugbetaling van de lening te versnellen.

BEREKEN HIER JE MAXIMALE HYPOTHEEK

Kortom: Ga met de onafhankelijk adviseur het gesprek aan over jouw woonwensen. Studieschulden hoeven namelijk geen roet in het eten te gooien. Er zijn vaak mogelijkheden ondanks een nog af te betalen schuld.

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis

Freelancer Juul schrijft over het maken van financiële keuzes en zoomt in op de plussen en minnen van diverse geldzaken.