Huis en comfort – Budgetproof van huis naar thuis

Huis en comfort – Budgetproof van huis naar thuis

Geplaatst op 17 november 2017
leestijd 5 minuten 

Huis en comfort, dat klinkt hartstikke duur *klemt spaarvarken stevig tegen zich aan*. Verlos je greep maar, want dat hoeft echt niet zo te zijn. Hoe dan?

Als jij alles super-de-luxe, hightech en Jan de Bouvrie wilt, dan heeft dat spaarvarken alle reden om te rennen. Maar voor wie genoegen neemt met minder, is er hoop. Want ook voor een dubbeltje kun je op de eerste rij zitten (anders bestond dit gezegde niet hè?).

Huis en comfort | met minimale middelen het maximale effect

Hou je notitieblokje in de aanslag, hier komen onze budgettips. Hiermee maak je niet alleen een budgetproof huis, maar vooral een budgetproof thuis.

Tip 1) Ruim je rommel op

Liggen die sokken nou alweer náást de wasmand? En wáárom smijt je partner zijn jas elke keer over de stoelleuning? Uit een onderzoek van IKEA blijkt dat 43% van huishoudelijke ruzies in Nederland over rommel gaan. Rommel saboteert je huis en comfort. Het blijkt onder andere een bron van schaamte te zijn. Geef toe, ook jij ruimt als een malle het huis op voor je schoonouders over de drempel stappen. En lekker op de bank zitten of thuiswerken, is er ook niet bij als de vaat je vanaf het aanrecht aanstaart. Dus ruim je rommel op. En is het je allemaal teveel, dan is het tijd voor rigoureuze maatregelen: ‘KonMari je huis’. Want een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd.

Tip 2) Lekker sfeertje

Opgeruimd staat netjes. Je hebt nu mooie, lege oppervlakken. Maar het is wel een beetje saai zo. Een fijn huis en comfort valt of staat met sfeer. De toverwoorden zijn verlichting, kleur en inrichting.

  • Shine a light
    Simpele peertjes in één kleur zijn zo 2015. Systemen als de Philips Hue (een KlikAanKlikUit systeem) maken het eenvoudig om met lichtkleuren in je huis te spelen. Met een app kun je de lampen bedienen, ook buitenshuis. Handig! Nooit meer thuiskomen in een donker huis of gedoe met tijdsklokken als je een weekendje weg bent. Want met één druk op de knop lijkt jouw huis bewoont. Ben je niet zo van de kleurtjes? Sfeerverlichting op de juiste plaatsen also does the trick.
  • Kleur je humeur
    Kleur doet ontzettend veel voor je huis en humeur. Het kan ruimtes laten spreken of zelfs groter of kleiner laten lijken. Van sommige kleuren ontspan je en van andere word je productiever. Kijk dus altijd naar de functie van de ruimte voor je een kwast op de muur zet.
  • Inrichting
    Natuurlijk bepaalt ook inrichting de sfeer in huis. Foto’s van aangename herinneringen van bijvoorbeeld die zonovergoten vakantie in Zuid-Frankrijk. Of spullen met emotionele waarde of verhaal, zoals de antieke tafel van oma, maken van je huis een thuis.

Tip 3) Er w-w-warmpjes bij zitten

Je kunt fleecedekens kopen wat je wilt maar als je elke avond klappertandend op de bank zit, is dat niet echt chill. Een warm huis draagt enorm bij aan je wooncomfort. Hou de meest centrale plek in je huis lekker warm (of koel in de zomer) door hem goed te isoleren. Bijvoorbeeld met behulp van gordijnen of vloerisolatie. Een vloerkleed zorgt voor warme voeten en is sfeerverhogend. Maar laat je vooral helpen door de slimme thermostaat. Dan is thuiskomen in een koud en kil huis verleden tijd.

Tip 4) Veilig in je eigen bed

Slaap je met een knuppel onder je bed? Je onveilig voelen in je eigen huis is echt niet tof. Plaats rook- en koolmonoxidemelders en zorg voor goed hang- en sluitwerk. We willen je niet bang maken maar 1 op de 5 Nederlanders is ooit slachtoffer geweest van inbraak, terwijl goede inbraakbeveiliging die kans met 90%(!) vermindert. Doe er dus wat aan. Deze anti-inbraak tips helpen je op weg.

Tip 5) Gezond groen

Loop je al een tijdje te hoesten? Of heb je andere vage klachten zoals hoofdpijn? Dan kan het zijn dat de lucht in je stekkie niet zo gezond is. Oplossing: luchtzuiverende planten. Dus, hup: naar het tuincentrum en laad die kar vol. Luchtzuiverende planten -de naam verklapt het al- zorgen niet alleen voor sfeer en zuurstof maar zuiveren ook de lucht. Het klimaat in je huis verbetert, waardoor je je prettiger voelt. En als je zo ook nog eens verwerkt in een verticale tuin ben je meteen ultra hip.

Tip 6) KlikAanKlikUit

Met KlikAanKlikUit (KAKU) kun je je huis op afstand bedienen vanaf je smartphone of tablet. Zo kun je allerlei elektronica in- en uitschakelen of zelfs dimmen. Het biedt ontelbare mogelijkheden en naast comfort is het ook een simpele start naar een slim huis.

Zo zie je maar weer; comfort hoeft geen aanslag op je bankrekening te zijn. En het is er in alle soorten en maten. Waar de een tevreden is met een luie stoel en een tapijtje op de grond, geeft de ander meer om foto’s en gadgets. Waar jij ook de voorkeur aan geeft, het gaat erom dat je huis en comfort matchen bij wie jij bent. Kick off your shoes en cocoon.

Sarah van Dee
Sarah van Dee

Freelancer Sarah vertaalt lastige (financiële) stof in heldere en inspirerende artikelen en is niet vies van een beetje humor.