De badkamer van de toekomst maak je zo!

De badkamer van de toekomst maak je zo!

Geplaatst op 11 juni 2018
leestijd 2 minuten 

Het liefst blijf je lekker lang in je eigen huis wonen, ook als je ouder bent. Dat kan als je je huis ‘futureproof’ maakt. Voor je badkamer is dat zó gepiept.

Heb je de sloophamer al in de aanslag? Ho maar! Zo rigoureus hoef je niet te zijn (maar mag uiteraard wel). Met deze 7 vrij simpele aanpassingen is jouw badkamer klaar voor de oude dag. Nu jij nog 😉 Of misschien lees je dit wel voor je vader en moeder. Kun jij hén eens een keer klusadvies geven. En – niet geheel onbelangrijk- ze zijn ook nog eens vriendelijk voor je portemonnee.  Dubbele score!

Een futureproof badkamer in 7 stappen

 1. Geen slip, geen dip

  Breng bijvoorbeeld antislipmatten aan in de douche of het bad of voorzie je badkamervloer van een stroeve laag (antislipcoating). Zo beperk eventuele uitglij-manoeuvres tot een minimum.

 2. Comfortabel in- en uitstappen

  Heb je een douche? Kies voor een inloopdouche of maak een douchecel zonder drempels. Heb je een bad? Wist je dat je er een deurtje in kunt laten plaatsen? Het deurtje gaat naar binnen open een heeft een speciale rubberen band die waterdicht afsluit. Zo kom je veilig en comfortabel je bad in en uit. Overigens kun je ook steunbeugels aanbrengen die je houvast geven bij het wassen.

 3. Grijp die grip!

  Soms is het handig als je je ergens aan vast kunt houden. Je kunt denken aan steunbeugels. Maar ook een douchestoel kan een uitkomst zijn. Er bestaan twee varianten van de douchestoel. Een losse stoel die je alleen in de douche zet als je hem nodig hebt. Of een opklapbare douchestoel. Die bevestig je aan de muur. Wil je even zitten, dan klap je de zitting naar beneden et voilà!

 4. Van hoog naar laag

  Je doucht de ene keer zittend en de andere keer staand. De ene keer was je je haar, de andere keer niet. Dan is het fijn als je een douchekop hebt die je in hoogte kunt verstellen. Wist je trouwens dat er glijstangen bestaan waarin de handgrepen al verwerkt zijn. Dubbel zoveel stevigheid!

 5. Thermostaatkraan douche

  Een thermostaatkraan biedt veel gemak en veiligheid bij het wassen. Met deze kraan kun je het water dat uit de douchekop komt op een temperatuur zetten die voor jou prettig aanvoelt.

 6. Je hebt er de kracht niet voor?

  Heb je de kracht niet meer om kranen te bedienen, installeer dan greep-mengkranen. Deze kranen hebben één hendel. Met een draai naar links of recht kies je voor warm of koud water. Door het omhoog schuiven van de kraan zet je deze open. Gemak in de bediening én comfort bij het regelen van de watertemperatuur.

 7. Toiletteren 2.0.

  Kies voor een hogere toiletpot zodat je gemakkelijker kunt zitten en opstaan. Maak ook alvast een verlicht spoor naar het toilet. Nee joh, geen halve landingsstrip die menig Boeing 747 doet aantrekken. Een klein nachtlampje op de route naar de wc kan al genoeg zijn.

Redactieteam
Redactieteam

Het team geeft je handige tips, vinklijstjes of schetst bijzondere woonverhalen zodat jouw woonstap soepeltjes verloopt.