Droomhuis gezocht ǀ Wat doet een architect?

Droomhuis gezocht ǀ Wat doet een architect?

Geplaatst op 22 mei 2016
leestijd 3 minuten 

Wat doet een architect? Dat vragen Marleen en Christiaan zich ook voor hun grote verbouwproject. Namelijk een oude boerderij in de natuur verbouwen tot een droomhuis. Marleen deelt hun avonturen met ons via haar blog.

In haar vorige blog nam Marleen ons mee in de zoektocht naar de juiste architect, om te helpen hun eigen huis te ontwerpen. Dit keer vertelt Marleen hoe de architect de boerderij door zijn ogen bekijkt en wat zijn toegevoegde waarde is.

Wat doet een architect?

‘De vorige keer heb ik mijn angst uitgesproken om de controle los te laten en de architect zijn werk te laten doen. Maar wat gebeurde er met ons na het bezoek van beide architecten. Ik dacht dat wij best goed wisten wat we wilden. Dat we het plaatje helder in ons hoofd hadden. Maar we kwamen uiteindelijk op een totaal ander plaatje uit. Door een aantal vragen van de architect:

  1. Waarom kiezen jullie voor een bepaalde indeling?
  2. Wat vinden jullie belangrijk in wonen? Waar wil je het vaakst zitten in de keuken of in de woonkamer?
  3. Aan welke kant komt de zon op en waar gaat hij onder? In verband met lichtinval in de boerderij.
  4. Denk in mogelijkheden en niet in beperkingen.

Het stellen van deze vragen heeft ons enorm geholpen bij het maken van de juiste keuzes. We hadden mooie plaatjes verzameld op het internet en dachten ons droomhuis al gerealiseerd te hebben. Namelijk door niet teveel aan de oorspronkelijke indeling te veranderen. Alleen enkele kamers samenvoegen en we zijn klaar. Pluspunt, hadden we gelijk rekening gehouden met de dragende muren. Uiteindelijk bleken onze antwoorden op bovengenoemde vragen anders te zijn, dan het plaatje wat wij in ons hoofd hadden.

Dromen en mogelijkheden zien

We hebben onze dromen uitgesproken en in mogelijkheden gedacht. Dus in plaats van een mooie ruime woonkamer op de deel, komt daar nu een mooie grote leefkeuken. Deze ruimte is van zichzelf erg donker, maar daar kan een architect goed naar kijken. Bijvoorbeeld hoe en waar moet extra lichtinval komen. Onze architect Marten Jansen heeft daar hele mooie oplossingen voor gevonden.

Ik ben van mening hoe goed je ook denkt dat je iets op een bepaalde manier wilt, laat bij een grote verbouwing een architect meekijken. Laat je verrassen door zijn vragen en zijn kundigheid. Je zult verrast staan wat daar uiteindelijk uitkomt. Want nu kunnen wij na dit proces en de eerste tekeningen zeggen, ja dit wordt echt ons droomhuis. In mijn volgende blog neem ik jullie mee in de wereld van houtworm en boktor.’

Marleen (41)
Partner:
Christiaan (43)
Kinderen:
Tess (12), Kyra (10) en Ella (6)
Werkt als:
Administratief medewerkster/ telefoniste bij een all-in verhuurbedrijf voor grote- en kleine projecten
Houdt van:
het buitenleven en de zoektocht naar de juiste materialen om zo de sfeer en woonstijl van hun droomhuis te creëren

Redactieteam
Redactieteam

Het team geeft je handige tips, vinklijstjes of schetst bijzondere woonverhalen zodat jouw woonstap soepeltjes verloopt.