Droomhuis gezocht | De wereld van houtworm bestrijden

Droomhuis gezocht | De wereld van houtworm bestrijden

Geplaatst op 27 juli 2016
leestijd 3 minuten 

Beestjes in het houtwerk? Super veel mensen hebben last van houtworm en zijn ze maar al te graag kwijt. Hoe? Marleen verklapt het in haar blog.

Marleen is inmiddels heel wat wijzer geworden tijdens het verbouwen van haar droomhuis, samen met haar gezin. In haar vorige blog vertelde Marleen wat de toegevoegde waarde van een architect is. Dit keer neemt ze ons mee in de wereld van houtworm bestrijden. Wat is het en hoe kom je er vanaf?

Beestjes in het hout

“Je zult het maar in je huis hebben. Dat is vaak de eerste reactie van mensen wanneer de namen houtworm en boktor vallen. Ook ik val onder die groep mensen. Mijn kennis reikte niet verder dan ‘het zijn beestjes in het hout’. Maar wat is nu precies houtworm en boktor? Wat is het verschil tussen deze twee? Zit er verschil in manieren van behandelen en bestrijden?

Ik ben inmiddels een stuk wijzer geworden, de houtwormkever en de huisboktor zijn hout aantastende insecten die een bedreiging zijn voor ‘droog’ hout. Met name de dragende houten constructie balken kunnen flink gevaar opleveren bij aantasting. En die zijn natuurlijk aanwezig in onze boerderij. Het verschil tussen deze twee is onder andere dat de boktor zich veel dieper in het hout kan nestelen en de boorgangen wat groter zijn. De boktor levert daarom ook meer gevaar op

Houtworm bestrijden

Houtworm bestrijden kan op verschillende manier. We zijn ons gaan oriënteren op de volgende behandelmethodes:

  1. Oppervlakte behandeling: bij oppervlakte behandeling wordt al het houtwerk onder lage druk bespoten met een bestrijdingsmiddel. Dit middel trekt 1 centimeter het hout in. Is de houtworm of boktor al dieper in het hout aanwezig?
  2. Injectiebehandeling: dan kan je kiezen voor een injectiebehandeling. 2/3 van het hout wordt onder grote druk geïnjecteerd.
  3. Vergassen: een laatste methode is het vergassen. Hierbij wordt de hele woning ingepakt en wordt er gas naar binnen gespoten.

Deze laatste methode levert het beste resultaat op, omdat het helemaal tot in de kern van het hout komt. Maar het verschil in prijs en voorwaarden om te behandelen liggen bij de laatste methode ook een stuk hoger dan bij de eerste twee.

Voor welke methode kies je?

We hebben verschillende gespecialiseerde bedrijven laten meekijken in onze boerderij. De aantasting van de sporen is al in grote mate aanwezig dat vergassen toch wel de beste keuze zou zijn. De gebinten zijn minder aangetast en deze kunnen we redden met een injectiebehandeling. We hebben de opties overwogen en  voor ons zou het vervangen van de sporen een goede en goedkopere optie zijn.

Voorafgaand aan deze keuze hebben wij offertes opgevraagd bij verschillende bouwbedrijven om de kosten te kunnen vergelijken met het vergassen. We zochten een flexibel bouwbedrijf die natuurlijk een mooie offerte kon laten zien. Benieuwd naar onze zoektocht en keuzes hierin? Dit kun je lezen in mijn volgende blog.”

Redactieteam
Redactieteam

Het team geeft je handige tips, vinklijstjes of schetst bijzondere woonverhalen zodat jouw woonstap soepeltjes verloopt.