Binnenhuisarchitect | 5 prangende vragen die je niet wilt missen

Binnenhuisarchitect | 5 prangende vragen die je niet wilt missen

Geplaatst op 17 oktober 2017
leestijd 2 minuten 

Een binnenhuisarchitect bepaalt wel even voor je hoe jouw interieur eruit komt te zien? Uhh, nee. Vol designer spullen zeker? Niet perse. En een stylist en binnenhuisarchitect doen toch hetzelfde? Alweer mis. Tijd voor opheldering!

Eén ding is zeker als je bezig bent met een nieuwe inrichting: er gaat een wereld aan mogelijkheden voor je open. Qua materialen, kleuren, meubels, exact die verlichting en de juiste vloer. O ja, laten we de gordijnstof niet vergeten. En wat doen we op de muur? Oef! En dan wil je ook nog eens dé perfecte match tussen ruimte, smaak en sfeer? Help! Hoe, hoe, hoe dan? We vroegen binnenhuisarchitect Marcel Degenhart van StudioCentro hoe een binnenhuisarchitect hierbij kan helpen. Doe er je voordeel mee.

 1. Binnenhuisarchitect en het grootste misverstand. Vertel!

  “Veel mensen denken dat een binnenhuisarchitect wel even zal bepalen hoe je huis er van binnen uit komt te zien. Dat is absoluut niet waar. Een goede binnenhuisarchitect brengt samen met jou je interieurwensen in kaart, laat natuurlijk dat oude kastje staan waar je zo gehecht aan bent, en zoekt vervolgens naar de optimale inrichting.”

 2. Welke elementen neem jij voor je rekening?

  “In een zogenaamd interieurplan komt vrijwel alles aan bod: de gewenste sfeer of uitstraling, de raamdecoratie, kleurstelling, wand- en plafondafwerking, het lichtplan, de vloer, de verwarming, het meubilair. Aan mij de taak om al deze elementen in elkaar te laten passen, zodat er één geheel ontstaat. Mensen ervaren dat als: Hé, de cirkel is rond. Hier voel ik me prettig! En weet je wat het aardige is? Zo’n woning waar alles klopt wordt hoger getaxeerd en zal ook eerder worden verkocht.

 3. Wat doet een binnenhuisarchitect dat ik zelf niet kan?

  “Goeie vraag. Mensen die mij benaderen hebben over het algemeen goed nagedacht over hun toekomstige interieur, maar ze willen graag dat hun huis echt iets bijzonders wordt. Ze willen begeleid worden bij het maken van keuzes, je zou ook kunnen zeggen: ze willen behoed worden voor de verkeerde keuzes. Ben je geen professional op dit punt, dan mis je hoogstwaarschijnlijk de creativiteit, het inzicht en de kennis om tot een optimaal doordacht resultaat te komen. Een binnenhuisarchitect laat functionaliteit en smaak samenkomen.

 4. Wat is het verschil met een stylist?

  “De stylist gaat uit van een bestaande situatie en beperkt zich tot kleur, meubilair, wandafwerking, accessoires, dat soort zaken. De binnenhuisarchitect werkt zijn plannen uit vanaf de basis.

 5. Oké, we zijn zo ver. Heb je nog ultieme tips?

  “Het is belangrijk dat jullie samen een klik met elkaar hebben. Probeer erachter te komen of jullie op één lijn zitten als het gaat om smaak en sfeer. Kijk ook eens op zijn of haar website en ontdek op de gerealiseerde projecten je aanspreken. En afsluitend zou ik nog willen zeggen:

  • Kijk rond en vergelijk!
  • Maak bij de eerste afspraak met de binnenhuisarchitect goed duidelijk dat je eerst geheel vrijblijvend je wensen wilt doorspreken.
  • Informeer naar de kosten voor het interieurplan.

Veel inrichtingsplezier!

Marina Heij
Marina Heij

Freelancer Marina bekijkt woonvragen vanuit hart én hoofd en helpt jou op die manier weloverwogen woonkeuzes maken.