Hokken in een containerwoning. Jeeij of neeij?

Hokken in een containerwoning. Jeeij of neeij?

Geplaatst op 25 mei 2018
leestijd 3 minuten 

Een containerwoning klinkt niet aantrekkelijk zeg je? Dat is toch zo’n metalen bruinkleurige roestbak die verre reizen maakt? Ha, dan wacht maar tot je dit leest!

Niets zo fijn als na een lange dag studeren, chillen in je containerwoning. Ja, we zeiden container. Je weet wel, zo’n grote metalen, bruinkleurige roestbak waar ze meuk in vervoeren. Het klinkt misschien niet aantrekkelijk, maar what’s in a name! Hokken in een containerwoning is werelds! Wij zetten de jeeij’s en neeij’s voor je op een rijtje.

Waarom een containerwoning?

Als studiebollen het warme nest van papa en mama willen verruilen voor een kamer, begint het gedonder. Want: woningnood! Dus zie maar eens zo’n klein paleisje te vinden. En een echt ‘grote mensenhuis’ is voor de gemiddelde student onbetaalbaar. Daarom plaatste Amsterdam in 2004 als eerste containers, als tijdelijk optrekje voor studenten. Het idee is dat zodra hét papiertje binnen is, ze doorstromen naar een ‘echte’ woning.

Jeeij!

Je houdt geld over
Het empty pocket syndrome is iets waar veel studenten aan lijden. Gelukkig is een containerwoning hét medicijn. Want hokken in deze zeewaardige containers is een stuk betaalbaarder dan zeg, een studentenstudio. De gemiddelde huurprijs ligt tussen de €300 en €350 per maand. Dus dahaag water en brood! En hallo heerlijke Italiaanse traiteur om de hoek.

Niks delen
Op de ongeveer 30 m2, heb je alles voor jezelf! In jouw tiny house heb je een eigen badkamer, keukentje en woon- en slaapgedeelte. Geen last meer van rondslingerende sokken die niet de jouwe zijn of wc-dienst (aka, met de hogedrukspuit door het kleine kamertje). Rommelkont of neat freak, jij bepaalt.

Recht op huurtoeslag
Ja, nu hebben we echt je aandacht hè? Als je een optrekje in een studentenstad huurt, kost tussen de €400,- en €600,- (dag traiteur…). In een containerwoning kun je van dezelfde voordelen genieten als van een ‘echt’ woninkje, maar dan voor een lagere prijs. Daarnaast heb je je eigen voordeur, en kom je dus in aanmerking voor huurtoeslag! Yihaa!

Neeij!

Doorstromen? Hahaha!
Het is dus de bedoeling dat je je biezen pakt zodra de afstudeerhoed in de wilgen hangt. Maar doorstromen is makkelijker gezegd dan gedaan, want die woningnood voor starters is en blijft een probleem. Hierdoor blijven studenten langer in hun container plakken dan de bedoeling is. Daarom is er nu zoiets als een campuscontract. Hierin staat dat je alleen in je woning mag blijven als je student bent. Leuk bedacht, maar er is en blijft een probleem om woonruimte te vinden na je studie.

K-k-koud hè?
Jouw optrekje is en blijft een zeecontainer, en daar komen toch ook wat kleine probleempjes bij kijken. Douchen doe je met heet water uit een boiler, die na tien liter weer opnieuw moet opwarmen. Je kunt dus niet onbeperkt Hot Stuff zingen, want voor je het weet ben je Cold as Ice… En hoe supergezond koud afdouchen dan wel mag zijn, we zijn niet allemaal van The Iceman praktijken. En uiteindelijk gaat je dit toch niet in de kouwe kleren zitten.

Ik hoor wat je zegt…
Om even in het thema kou te blijven: de containers schijnen niet heel goed geïsoleerd te zijn, waardoor je hutje maar moeilijk warm wordt. En dat gebrek aan isolatie brengt nog meer misère met zich mee: geluid! Je kunt ongestoord genieten van de Castagnettes concerten van je buurman. Of is dat zijn klapperende gebit? Hoe dan ook, het is een beetje geven en nemen in je oude zeebarrel.

Containerwoningen zijn allang niet meer de roestige schoenendozen die ze waren. Ze zijn superhip. Dus vergeet studentenhuizen en huisgenoten, en treed toe tot het geheime genootschap der containerwoningen. Jij, the big city en je oude zeebarrel kunnen de hele wereld aan. En durf na dit artikel nog maar eens met een stalen gezicht te beweren dat containerwoningen niet cool zijn.

Sarah van Dee
Sarah van Dee

Freelancer Sarah vertaalt lastige (financiële) stof in heldere en inspirerende artikelen en is niet vies van een beetje humor.