Huis kopen? Zo check je of het bij je past

Huis kopen? Zo check je of het bij je past

Geplaatst op 6 maart 2018
leestijd 2 minuten 

Op zoek naar je droomhuis en aan het bezichtigen geslagen? Bij een huis kopen is een ‘goed gevoel’ belangrijk, maar er zijn meer aspecten waar je op kunt letten. Wij geven 7 exclusieve tips.

Huis kopen > 7 tips van een expert

Een huis kopen betekent ook keuzes maken. Ja, mam: dat klinkt ouderwets maar het is wel waar. Maar hoe kun je bepalen of een huis bij jou past? Want wat op het oog misschien geen match lijkt (jak, die kleuren op de muur), kan je toch nog verrassen. Interieurarchitect Daniëlle Beekhuis van db interior design voorziet je van tips.

  1. Kijk ‘door de inrichting heen’ Is die bruine bank niet helemaal jouw smaak? Of de bakstenen muur te donker? Kijk er doorheen. Met een likje verf en eigen meubels ziet een huis er al snel anders uit. Probeer te visualiseren, voelen de ruimtes goed, voldoet het aan je wensen?
  2. Pak de plattegrond en begin met inrichten Je bezichtiging kan thuis al beginnen. Wil je weten hoe je eigen eettafel in het nieuwe huis staat? Teken het uit op de plattegrond. Dat geldt ook voor andere meubels. Bij de bezichtiging krijg je dan direct een goed beeld van hoe het huis er uitziet met jouw meubels.
  3. Kijk naar de potentie: wat kan dit huis mij in de toekomst bieden? Hebben jullie een kinderwens? Wil je op termijn zorg voor je ouders bieden in je eigen huis? Wil je ook na je pensioen in het huis wonen? Al deze zaken vragen om de mogelijke aanpassingen. Van kinderkamer tot traplift. Denk dus goed hoe je over vijf of tien jaar wilt wonen en of het huis dat je gaat bezichtigen bij de wensen past.
  4. Gebruik een fietssleutel Wil je de kwaliteit van het houtwerk controleren? Gebruik een fietssleutel. Als je deze zachtjes in het kozijnen drukt krijg je meteen een indicatie van de kwaliteit. Prik je door het houtwerk, dan is de kans groot dat je het helemaal of een deel moet vervangen. Er zit dan namelijk houtrot in het kozijn.
  5. Tweede bezichtiging? Neem iemand mee Het is altijd goed om het huis van je dromen nog een keer extra te bekijken. Bijvoorbeeld met je ouders of met een goede vriend. Dat helpt je om objectiever en kritischer te kijken. Probeer ook zo weinig mogelijk concessies te doen. Geduld hebben is vaak beter (of het moet echt een buitenkansje zijn).
  6. Controleer de indeling Is de indeling van het huis logisch? Kijk bijvoorbeeld of de eettafel dicht bij de keuken staat. Of dat deuren elkaar niet in de weg zitten wanneer ze beide open gaan.
  7. Tuin op het zuiden? Hoeft niet! Menig makelaarsbrochure vermeld als pluspunt de tuin op het zuiden. En in de zon zitten is ook heerlijk. Maar is de tuin diep genoeg, dan is op het (noord) westen een beter alternatief. Je hebt dan voldoende zon in de tuin, en op warme dagen blijft je huis koel.
Redactieteam
Redactieteam

Het team geeft je handige tips, vinklijstjes of schetst bijzondere woonverhalen zodat jouw woonstap soepeltjes verloopt.