Stadswonen: welke stad past het beste bij jou?

Stadswonen: welke stad past het beste bij jou?

Geplaatst op 28 april 2017
leestijd 3 minuten 

Je bent eruit: stadswonen is écht iets voor jou. Maar wat zijn die hippe steden van Nederland? En hoe maak je een keuze? Wij zetten een paar handige tips voor je op een rijtje.

Stadswonen: keuze genoeg. Of toch niet?

Het barst van de leuke steden in Nederland waar 24/7 wat te doen is. Vind je het belangrijk dat een stad veel faciliteiten heeft en houd je van de sfeer van een echte studentenstad? Dan wordt het nog lastig kiezen. Tijd voor enkele kritische vragen dus!

 1. Stadswonen en de regio

  Ben je close met je familie en zijn jullie het liefst zo veel mogelijk bij elkaar over de vloer? Of is afstand geen issue en kun je zowel in Groningen als Maastricht gelukkig worden? Zie hier een belangrijk uitgangspunt.

 2. Woonruimte vinden. Dat valt nog niet mee!

  Wil je in een grote stad wonen, zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag of Utrecht? Helaas ben je niet de enige. Vooral in Amsterdam en Utrecht wordt het steeds lastiger om (betaalbare) woonruimte te vinden. Niet getreurd: veel middelgrote steden zoals Arnhem, Breda, Haarlem, Tilburg en Eindhoven en ook Amersfoort of Nijmegen doen qua hip stadsgevoel niet onder voor de grootste steden van Nederland.

 3. Gemakken van stadswonen

  Vraag jezelf af welk stadgemak je belangrijk vindt. Wil je je regelmatig kunnen onderdompelen in kunst en cultuur, woon je graag in een drukke winkelstraat of heb je geen talent voor koken en eet je het liefst zo veel mogelijk buiten de deur? Allemaal vragen om rekening mee te houden bij je keuze.

 4. Leukste steden van Nederland

  Op diverse toeristische websites vind je snel een overzicht van de highlights van Nederlandse steden. Maar vergis je niet. In de toch al drukke steden kunnen toeristen nogal eh…dominant aanwezig zijn. Heb je daar wel zin in? Steden waar veel toeristen komen zijn over het algemeen ook duurder.

 5. Proefwonen in een stad

  De beste keuze maak je door de stad zelf te beleven. Dat kan heel gemakkelijk met een overnachting via Airbnb.

Yes, stadswonen is het helemaal! Nu alleen de buurt nog

 Mooi! Je hebt nu een shortlist met leuke steden waar je zo zou willen wonen. Tijd voor de volgende stap. Welke buurt past bij jou als je gaat stadswonen?

 1. Bekijk je wijk

  Dan volgt nu het echte werk: een straat zoeken om te wonen. Lang leve het internet, want met Google Maps heb je snel een beeld van straten die bij jouw wensen passen.

 2. Dorp in een stad

  Steden zijn opgebouwd uit diverse wijken, elk met hun eigen sfeer, historie en populatie. Misschien zoek je het beste van twee werelden? In grote steden is een oud volkswijkje vaak een soort dorp in de stad – inclusief een school, de warme bakker op de hoek en de onvermijdelijke dorpsgek.

 3. Huizenjacht

  Je hebt een lijst met een straten die je aanspreken. Laat de huizenjacht maar beginnen! Gebruik deze handige tips voor je zoektocht.

 4. Stadswonen en toch naar buiten

  Wil je stadswonen en toch regelmatig naar buiten kunnen? Overweeg dan een benedenwoning met tuin, een huis met een dakterras of ga aan een stadspark wonen om van de zon te kunnen genieten, te picknicken of te joggen.

Marina Heij
Marina Heij

Freelancer Marina bekijkt woonvragen vanuit hart én hoofd en helpt jou op die manier weloverwogen woonkeuzes maken.