Werkplek thuis: liever in huis of in de tuin?

Werkplek thuis: liever in huis of in de tuin?

Geplaatst op 6 januari 2017
leestijd 3 minuten 

Heb jij thuis al een werkplek? Steeds meer mensen werken vanuit huis. Maar de hele dag met je laptop in de woonkamer te gaan zitten is niet altijd even inspirerend en soms ben je op die manier snel afgeleid. Een aparte werkplek kan een goede oplossing zijn om tóch lekker thuis te werken. Maar waar maak je die? Doe je dat in huis, of juist in je tuin? Wij helpen je om de knoop door te hakken.

Een werkplek in huis voor extra inspiratie

Het recept voor de beste werkplek? Zo min mogelijk afleiding. En is belangrijk dat je je goed voelt in je nieuwe werkruimte. Want als jij er graag werkt, straal je dat ook uit naar de mensen voor wie je het doet. Dat is wel zo handig!

Dus ben je wel klaar met die loze ruimte onder de trap waar je nu werkt? Kijk eens goed naar de zolder of de logeerkamer – want laten we eerlijk zijn, hoe vaak worden die nou helemaal gebruikt? Als je een kamer in huis ombouwt tot een professioneel thuiskantoor, dan benut je de ruimte van je huis optimaal. Met een paar simpele ingrepen heb je vaak zo een dijk van een werkplek.

Een aparte thuiswerkplek voor een andere mindset

Maar wat als je daar bijvoorbeeld ook je klanten moet ontvangen? Die laat je liever niet struikelen over de wasmand, de hond die altijd in de weg ligt of de schoenen van je partner. Heb je ruimte buitenshuis? Een aparte werkplek, bijvoorbeeld in een tuinhuisje, schuur of garage past dan misschien beter bij jou.

Al gaat het maar om enkele stappen over het tuinpad, het feit dat je je huis verlaat zorgt vaak voor een andere mindset. Je kunt het wel en wee van het thuisfront beter achter je laten en je helemaal focussen op je werk. Check voor de zekerheid dan wel even bij je gemeente hoe het zit met de vergunningen. Maar als je voor een werkplek in de tuin kiest, bedenk dan ook dat je kinderen na schooltijd misschien buiten zullen spelen. En wat doe je als de buurman bij de eerste de beste zonnestraal in de tuin gaat klussen en je partner met een biertje op het terras komt zitten?

Investeren in je thuiswerkplek

Of je nu binnenshuis of in een tuinhuis of garage een thuiskantoor inricht, zorg ervoor dat het helemaal jouw werkplek wordt. Maar wat je ook kiest, de ruimte moet licht, verwarmd, geïsoleerd en schimmelvrij zijn. Dat kan een forse investering betekenen. Dat kan bijvoorbeeld met je spaargeld of door middel van een bouwdepot. Als je de mogelijkheid hebt om een degelijke en fijne ruimte te maken die aan alle eisen voldoet, dan zet je ook meteen een mooie woonstap. Want de waarde van je huis neemt in de meeste gevallen toe. Mooi meegenomen toch?

Even geen geld voor een verbouwing? Het verhogen van je hypotheek kan misschien wel een goede optie voor je zijn.

ALLES OVER HET FINANCIEREN VAN JE VERBOUWING

Nog een laatste tip!

Ben jij er helemaal klaar voor om aan je nieuwe werkplek te beginnen? In bepaalde gevallen kun je de kosten van werkruimte in huis aftrekken. De Belastingdienst heeft handige hulpmiddelen om dit te checken.

Marina Heij
Marina Heij

Freelancer Marina bekijkt woonvragen vanuit hart én hoofd en helpt jou op die manier weloverwogen woonkeuzes maken.