Afbeelding-obvion-hypotheken-wonen

Huis kopen

Hoe wil jij wonen? Obvion maakt je mogelijkheden inzichtelijk.

Betrokken partijen bij een huis kopen

Bij een huis kopen, krijg je met veel verschillende partijen te maken. Wie zijn het? Wat doen ze voor jou? Waarom heb je ze nodig? En welke kosten brengen ze je in rekening? Hieronder tref je een overzicht aan van de betrokken partijen , wat hun rol is, wat ze gemiddeld kosten en waarom het verstandig is om deze partij in de arm te nemen.

De adviseur

Een adviseur is een ander woord voor tussenpersoon. Een adviseur begeleidt je tijdens het hypotheekproces. Vanaf het eerste adviesgesprek tot aan het bezoek aan de notaris. Heb je later vragen over jouw hypotheek? Dan kun je ook bij je adviseur terecht. Wij werken bewust samen met hypotheekadviseurs omdat wij geloven dat dit voor jou het beste is. Waarom?

Dat leggen we graag uit.

Adviseurs ontvangen van Obvion geen vergoeding voor het afsluiten van een hypotheek. Je betaalt je adviseur zelf rechtstreeks voor financieel advies en bemiddeling.

Lees alles over kosten hypotheekadvies

Tegemoetkoming kosten financieel advies bij betalingsachterstand

Ben je klant bij Obvion? Verwacht je op korte termijn een betalingsachterstand of heb je al een betalingsachterstand? Misschien helpt een advies je bij het zoeken van een oplossing voor jouw situatie. Wij kunnen dan besluiten de kosten van het adviesgesprek te vergoeden aan de adviseur. Kijk voor meer informatie op de pagina ‘Vergoeding advieskosten bij betalingsachterstand hypotheek’.

Obvion vindt dat er maar één goed advies bestaat als het om hypotheken gaat. Dat is een onafhankelijk advies. Daarom werken wij samen met onafhankelijke, streng geselecteerde adviseurs. Net als Obvion letten zij vooral op kwaliteit. De adviseurs volgen voortdurend opleidingen. Zo blijven ze bij op hun vakgebied. En zijn ze op de hoogte van de nieuwste marktontwikkelingen. Zo weet je dat je een passende hypotheek krijgt, op basis van een goed advies.

Vind een adviseur

Vind een adviseur bij jou in de buurt

De makelaar

Bij een huis kopen, krijg je vaak te maken met een makelaar. Of het nu gaat om bestaande bouw of nieuwbouw. De makelaar vertegenwoordigt de verkoper. Veel makelaars zijn ook taxateur. Je kunt zelf ook een makelaar inschakelen bij het kopen van een huis. Maar het hoeft niet. Er zijn ook mensen die kopen zonder de hulp van een makelaar.

Een makelaar kan je op de hoogte houden van het woningaanbod. Van huizen in de door jou gewenste regio en prijsklasse. Hij begeleidt je bij bezichtigingen. En helpt je bij de prijsonderhandelingen. Als je bod wordt geaccepteerd, zorgt de makelaar voor een juiste opstelling van de koopakte. Hij let dan ook op de eventuele ontbindende voorwaarden. Deze zijn belangrijk als je onverwacht de financiering niet rond krijgt.

Tip

Goed om te weten: een makelaar mag bij hetzelfde huis niet voor zowel de verkoper als de koper optreden.

Voor het begeleiden van het zoek - en aankoopproces van een huis vraagt de makelaar een vergoeding. Voor het afhandelen van de werkelijke koop betaal je de zogenaamde makelaarscourtage. De tarieven kunnen per makelaar verschillen.

Een huis zoeken en kopen kost veel tijd en moeite. Je kunt hiervoor een makelaar inschakelen. Let er altijd op of de makelaar lid is van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), Vereniging Bemiddeling Onroerend Goed (VBO) of VastgoedPro. Dan weet je zeker dat er een erkende organisatie achter staat.

De taxateur

Er zijn geen vaste tarieven voor taxateurs. Vraag je taxateur naar zijn tarief voordat je de taxatie laat uitvoeren.

Een hypotheek is een lening met je huis als onderpand. Als je een hypotheek afsluit voor het aankopen van een bestaande woning is een taxatierapport verplicht. Omdat de geldverstrekker wil weten wat jouw huis waard is.

Goed om te weten: als je een hypotheek bij Obvion aanvraagt, moet je taxatierapport het NWWI-keurmerk hebben. Onder voorwaarden kan een Calcasa Desktoptaxatie mogelijk zijn. Je adviseur kan je hier meer over vertellen.

Het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI) biedt de zekerheid dat in het taxatierapport de juiste waarde van de woning is vermeld. Het NWWI bewaakt de kwaliteit van taxaties door deze te controleren. Op de website van het NWWI lees je meer over het keurmerk.

Een taxateur bepaalt de waarde van een woning. Dit doet hij door een grondige inspectie van onder andere de constructie en staat van onderhoud van het huis. De ligging van het huis en de grootte tellen ook mee. Op basis van zijn onderzoek bepaalt de taxateur de marktwaarde van jouw woning.

Vraag je een hypotheek aan voor de aankoop van een bestaande woning? Dan ben je meestal verplicht om een taxatierapport te laten zien. Dit moet gemaakt zijn door een onafhankelijke taxateur. Dit is een taxateur die niet betrokken is bij de aankoop of verkoop van de woning.

De notaris

De notaris is eigenlijk de laatste schakel in het koopproces. De notaris stelt de aktes op die de overdracht definitief maken zoals de akte van levering en de hypotheekakte. Verder zorgt hij voor de financiële afhandeling. Een notaris kan ook eventueel een samenlevingscontract of een testament voor jou opstellen.

De akte van levering is gebaseerd op de afspraken die gemaakt zijn in het (voorlopig) koopcontract. In de akte van levering staan alle bindende voorwaarden over de koop van de woning. Voordat de akte wordt ondertekend, controleert de notaris een aantal zaken. Zo gaat hij bijvoorbeeld na of de verkoper het huis mag verkopen. Of de grond en het huis goed zijn beschreven. En of aan alle wettelijke voorwaarden is voldaan. Nadat je de akte bij de notaris hebt ondertekend, zorgt hij voor inschrijving in de openbare registers van het Kadaster. Vanaf dat moment ben je de eigenaar van de woning. De ondertekende akte van levering is jouw eigendomsbewijs.

De hypotheekakte is de overeenkomst tussen de geldverstrekker en jou. In de hypotheekakte vindt je een beschrijving van het onderpand en de totale schuld. Ook de afspraken over bijvoorbeeld het terugbetalen van de lening en de rentevaste periode zijn in de akte opgenomen.

Naast het opstellen van de aktes, zorgt de notaris ervoor dat alle partijen betaald worden. Zoals de vorige huiseigenaar, de overdrachtsbelasting, hijzelf en soms de makelaar. Hiervoor ontvang je de zogenaamde afrekening. Op de afrekening lees je aan wie je welke bedragen moet betalen. Je betaalt de afrekening met het geld van de hypotheek of met het geld dat je zelf eventueel inbrengt. Dit bedrag moet je op tijd overmaken aan de notaris.

Er zijn geen vaste tarieven voor een notaris. Kijk op notaris.nl voor meer informatie.

Als je een huis gaat kopen en een hypotheek afsluit, moet je naar de notaris voor de officiële afhandeling ervan.

Een huis kopen - de Belastingdienst

Als (nieuwe) huiseigenaar krijg je te maken met de Belastingdienst. Het bezit van een huis heeft namelijk gevolgen voor de inkomstenbelasting. Je kunt je hypotheekrente onder bepaalde voorwaarden van je inkomen aftrekken. De hypotheekrente is dan maximaal 30 jaar aftrekbaar. In het jaar dat je het huis koopt, kun je ook een aantal eenmalige kosten aftrekken. Zoals de hypotheekaktekosten en eventuele taxatiekosten. Op de pagina 'Belastingtips voor huizenbezitters' vind je meer informatie.

Als huiseigenaar heb je ook te maken met andere overheidsheffingen. Bijvoorbeeld van de gemeente. Denk hierbij aan Onroerende Zaak Belasting (OZB) en afvalstoffenheffing.

Ga voor meer informatie over een huis kopen en belastingen naar je adviseur. Hij kan je er alles over vertellen.

Lees ook eens